גירושין בישראל

האם אלימות במשפחה נחשבת לעבירה פלילית?

אלימות במשפחה היא תופעה חמורה ומורכבת, הנוגעת הן למישור האישי והן למישור הציבורי. מעבר לפגיעה הנפשית והפיזית, עבירות של אלימות במשפחה נחשבות לעבירות פליליות לכל דבר ועניין, והן נידונות במערכת המשפט הישראלית בצורה חמורה וממוקדת. במאמר זה נסקור את הגדרת אלימות במשפחה כעבירה פלילית, מה כוללת העבירה, כיצד החוק מתמודד עמה, ומהן הסנקציות הקיימות.

הגדרת אלימות במשפחה

אלימות במשפחה מוגדרת ככל התנהגות אלימה, פיזית, נפשית, מינית או כלכלית, שמתרחשת בין בני משפחה, לרבות בין בני זוג, הורים וילדים, או קרובי משפחה נוספים.

החוק בישראל רואה באלימות במשפחה עבירה חמורה לאור העובדה שהפגיעה מתבצעת בתוך המסגרת המשפחתית – מסגרת שאמורה להיות מקום מוגן ובטוח עבור חבריה.

האם אלימות במשפחה נחשבת לעבירה פלילית?

התשובה הקצרה היא כן. כל עבירה הכוללת אלימות פיזית, איומים, כפייה מינית או פגיעה כלכלית בין בני משפחה נחשבת לעבירה פלילית. העבירות הללו מטופלות בצורה חמורה במיוחד מכיוון שהן מתרחשות בסביבה הביתית, מה שמוסיף מימד של אמון שבור ופגיעות גדולה יותר.

החוק הפלילי בישראל רואה באלימות במשפחה עבירה שמחייבת התערבות משפטית ואף לעיתים הרחקת התוקף מהמשפחה באמצעות צווים והטלת סנקציות חמורות.

חוקים מרכזיים העוסקים באלימות במשפחה

חוקי מדינת ישראל מייחסים חשיבות רבה להתמודדות עם עבירות אלימות במשפחה. החוקים המרכזיים שנוגעים לנושא כוללים את:

חוק למניעת אלימות במשפחה, התשנ"א-1991 – החוק הזה מאפשר לבית המשפט להוציא צווי הגנה והרחקה כנגד אדם שנמצא כי הוא נוהג באלימות כלפי בני משפחתו. צווים אלו נועדו להגן על הקורבנות ולמנוע המשך האלימות.

חוק למניעת הטרדה מאיימת, התשס"ב-2001 – החוק מאפשר לקורבן להגיש בקשה לצו מניעת הטרדה במקרים שבהם האלימות מתמשכת גם באמצעות איומים, מעקבים או הפחדות.

חוק העונשין, התשל"ז-1977 – החוק קובע עונשים חמורים על עבירות של אלימות, בין אם מדובר בתקיפה פיזית, תקיפה מינית או איומים. בחוק זה מצויינות הסנקציות הצפויות על עבירות אלו, ובין היתר הוא מתייחס גם לעבירות שבוצעו במסגרת המשפחתית.

כיצד מתמודד החוק עם עבירות אלימות במשפחה?

מערכת המשפט מתייחסת לעבירות אלימות במשפחה כאל עבירות חמורות מאוד, ולאורך השנים נקבעו כלים משפטיים יעילים להתמודדות עם תופעה זו.

ראשית, ניתן להוציא צווי הגנה המונעים מהתוקף להימצא בקרבת הקורבן או לשוב אל בית המשפחה. שנית, התובעים והמשטרה יכולים להגיש כתבי אישום כנגד התוקפים, ובתי המשפט יכולים להטיל עונשים של מאסר בפועל, קנסות כספיים ואף טיפול שיקומי חובה במקרים מסוימים.

עונשים על עבירות אלימות במשפחה

העונשים על עבירות אלימות במשפחה תלויים בחומרת המעשה ובנסיבות האישיות של הנפגע והפוגע. העונש עשוי להיות עונש מאסר בפועל, צו הרחקה, טיפול שיקומי לתוקף, ולעיתים גם סנקציות כלכליות כמו תשלום פיצויים לנפגע.

הסיוע לנפגעי אלימות במשפחה

המדינה מספקת מגוון שירותים לנפגעי אלימות במשפחה, ובכללם מקלטים לנשים נפגעות אלימות וילדיהן, מרכזי סיוע משפטי ונפשי, וקווי חירום הפתוחים 24/7. בנוסף, גורמים מקצועיים, כמו עורכי דין ורשויות רווחה, מעורבים בתהליכי השיקום של הקורבנות.

לסיכום

אלימות במשפחה אינה רק עבירה מוסרית אלא גם עבירה פלילית חמורה שדינה ענישה בהתאם לחוק הפלילי. מדינת ישראל מחויבת להילחם בתופעה ולספק הגנה מלאה לנפגעי אלימות במסגרת המשפחתית. המודעות הציבורית לנושא הולכת וגדלה, וכך גם הכלים המשפטיים והחברתיים העומדים לרשות הנפגעים.

למידע נוסף וקבלת ייעוץ: https://www.ifvlaw.co.il/