גירושין בישראל

הסכם שלום בית ולחילופין גירושים הדרך לקבל הזדמנות שנייה

בני זוג רבים מגיעים לנקודת משבר ביחסים ביניהם, אך עדיין לא בטוחים שהם רוצים להתגרש. אף על פי כן, הם יודעים שהמצב לא יכול להישאר כך וחייב להיעשות שינוי שיהיה מעוגן בהסכם ביניהם. למצבים אלו בדיוק נועד הסכם שלום בית ולחילופין גירושים. ההסכם מאפשר לבני הזוג לנסח את מצב היחסים ביניהם, את הפתרונות שהם מציעים וגם לנסח מה יקרה במקרה בו יחליטו להתגרש. אגב, במקרה של הסכם שלום בית ולחילופין גירושים, מספיק שאחד מבני הזוג מרגיש שמערכת היחסים לא עובדת והוא מעוניין להתגרש - והחלק של הגירושים יכול להיכנס לתוקף.

אז כאמור, מדובר בהסכם המורכב ממספר חלקים, ומאפשר לבני הזוג להיכנס לשלב ביניים של ניסיון חוזר לשיקום הנישואים. זאת, כמובן בהנחה שיש נכונות כזו מצד שניהם. לכן, לעיתים התוצאות של עריכת ההסכם יכולות לקדם את בני הזוג לשלום בית ולעיתים גם לגירושים. ניתן לערוך את ההסכם במסגרת של גישור וכן בשיתוף פעולה עם עורך דין לענייני משפחה. על מנת להבין לעומק מהו הסכם שלום בית ולחילופין גירושים, איך הוא מורכב ומה החסרונות והיתרונות שלו, פנינו לעו"ד לענייני משפחה עודד וולף.

מהו ההסכם?

הסכם שלום בית ולחילופין גירושים זהו הסכם שבעצם מעגן במסמך משפטי את התנאים לשלום בית או לגירושים בין בני זוג. ההסכם מסדיר את כל העניינים הרלוונטיים הן על מנת להשיג שלום בית בין בני הזוג - למשל באמצעות טיפול זוגי, הפסקת בגידות וכן הלאה, וכן את ההתנהלות במקרה ששלום הבית נכשל ואופן ביצוע הגירושים.

ממה הוא מורכב?

הסכם שלום בית ולחילופין גירושים מורכב משלושה חלקים עיקריים: החלק הראשון הוא המצב הנוכחי, החלק השני הוא מה נדרש מבחינת שלום הבית מכל אחד מהצדדים והחלק השלישי הוא תנאי הגירושים למקרה ששלום הבית לא יצליח. לעיתים קרובות, ההסכם כולל גם תקופת ניסיון מינימלית או תנאים ספציפיים להפעלת הסכם הגירושים.

מה היתרונות של ההסכם הזה?

הסכם שלום בית ולחילופין גירושים טומן בחובו מספר לא מועט של יתרונות. הן בפן הכלכלי, הן מבחינת השקעת הזמן הנדרשת והן בהיבט של שיקום היחסים או לחילופין גירושים מהירים.

כך למשל, ההסכם נערך על ידי עורך דין אחד שמייצג את שני הצדדים, ולכן עלותו נמוכה יותר מאשר כניסה למאבק משפטי בו כל אחד מהצדדים מיוצג על ידי עורך דין אחר. בנוסף, כיוון שהעבודה על ההסכם נעשית בהידברות ישירה - עריכת וגם חוסכת את הזמן שמושקע במאבק משפטי.

ייתרון נוסף של עריכת הסכם מסוג זה, הוא הגדרת תנאים ברורה - הן לשלום בית והן מבחינת הסדרי גירושים. בסיטואציה רגילה בה בני הזוג רבים ומנסים להשלים, פעמים רבות נעשית הבטחה לניסיון לשיפור. בהסכם כזה ההבטחה מעוגנת בתנאים קונקרטיים שכל אחד מהצדדים נדרש לעמוד בהם והם מדידים. כך למשל, באילו שעות בני הזוג נוכחים בבית, חלוקת המטלות ביניהם, יציאה לבילויים משותפים, טיפול זוגי וכן הלאה.

באותה מידה ההסכם מפרט את כלל העניינים הנדרשים במקרה של גירושים - כמו סוגיות רכוש, הסדרי משמורת ומזונות וכן הלאה.

מה החסרונות של הסכם שלום בית ולחילופין גירושין?

ניצול לרעה של המצב על ידי הצד שלא מעוניין באמת בשלום בית ומקנה לעצמו ייתרון בחלוקת הרכוש והנכסים באופן ערמומי. כלומר, ההסכם יכול לשמש גם כמלכודת דבש לצד שמעוניין בשלום הבית. על מנת להימנע מכך, חשוב לשים לב ששני הצדדים פועלים באופן כנה ואמין, וכן שעורך הדין שמסייע לכם לערוך את ההסכם פועל באובייקטיביות וביושרה המקצועית הנדרשת ממנו.

שימו לב שהיה והחלק של הגירושים יכנס לתוקף - תהיו מחויבים לקיים את כל מה שכתוב בו, שכן מדובר בהסכם משפטי לכל דבר. לכן, חשוב להסדיר את העניינים הרכושים באופן חכם והוגן, על מנת להגן על עצמכם ועל האינטרסים שלכם בכל מקרה. 

למה חשוב לשים לב כשמנסחים הסכם כזה?

כאמור, לעיתים אחד הצדדים משתמש באסטרטגיה של הסכם שלום בית ולחילופין גירושים על מנת לזכות בעורמה ביתרונות בחלוקת הרכוש. זאת מתוך ידיעה שהצד השני יסכים לכל התנאים על מנת לקבל תקופת ניסיון של שלום בית. לכן, חשוב לשים לב שבניסוח החלק של הגירושים הוא יהיה הוגן מבחינת חלוקת הרכוש או הסדרי השהות של הילדים. בחלק זה חשוב להבטיח את הזכויות של כל אחד מהצדדים למקרה שהנישואים יכשלו. כמו כן, שימו לב שעוד לפני כן התנאים לשלום הבית מבוססים על היגיון אפשרי לביצוע. 

לסיכום, אם פניכם לניסיון אמיתי ואחרון לשיקום היחסים, מומלץ לפנות לעורך דין לענייני משפחה שיסייע לכם בניסוח הסכם שלום בי ולחילופין גירושים, שיהיה אובייקטיבי ומיטיב עם שני הצדדים.

לקריאת מאמרים נוספים בנושא גירושים, חזרו לעמוד הבית >>