הליך גירושין הוא הליך שאף זוג נשוי אינו רוצה להגיע אליו, אך לעיתים המציאות אינה עולה בקנה אחד עם הרצונות שלנו, ובני זוג נאלצים להתגרש מסיבות כאלו ואחרות. כך או כך, הליך הגירושין הוא הליך שתמיד מלווה בכאב ובקושי בקרב כל אחד מהצדדים, כאשר הקושי רק גדל במקרים בהם ישנם ילדים אשר נמצאים בתמונה. הילדים, שלא תמיד מבינים את מורכבות המצב, עלולים להיפגע מכך גם אם הם אינם מודעים לכך, ולהגיע למצב של ניכור הורי. מהו ניכור הורי ומהן ההשלכות שלו? על זאת ועוד נדבר היום.
הליך גירושין הוא הליך לא פשוט עבור בני זוג, אך על אחת כמה וכמה עבור הילדים הנמצאים בתמונה. הליך הגירושין, נתפס בקרב ילדים שאינם מבינים עד תום את המצב הנתון, כסיטואציה בה אחד ההורים או שניהם, מוותרים על רווחת המשפחה לטובת רווחתם האישית, ומעוררת בקרב הילד רגשות שונים לרבות עצב, תסכול, חוסר אונים וכמובן כעס רב.
ניכור הורי, הוא שלב מתקדם יותר ברגשותיו של הילד בתהליך הגירושין, אשר בו הילד מפתח רגשות כעס ושנאה כלפי ההורה אשר נמצא פחות עם הילד, ולעיתים אף עם שניהם, כאשר רגשות אלו באים לידי ביטוי במגוון פעולות ומעשים. הניכור ההורי עלול להיגרם בעיקר כתוצאה ממצב בו אחד ההורים לוקח תחת חסותו את הילד, מצב אשר גורם לילד להסוות את רגשותיו העמוקים והפגיעים יותר תחת רגש הכעס והשנאה העוצמתיים כלפי ההורה ה"נוטש".
מלבד על הילד עצמו, אשר מושפע מהליך הגירושין באופן ישיר, מצב של ניכור הורי משפיע גם על ההורים ועל הליך הגירושין כולו. כחלק מהליך הגירושין, נדרש לקבוע תחת חסותו של איזה הורה יכנס הילד, כאשר החלטה זו נקבעת על ידי בית המשפט בהתאם ל-2 קווים מנחים מרכזיים, המסוגלות ההורית וטובת הילד.
מעבר לכך, במקרה בו הילד בן 12 ומעלה, ניתנת לילד אפשרות להשמיע את קולו ורצונותיו בסוגיה, וכאן הניכור ההורי משפיע על ההליך בצורה המשמעותית ביותר. ההחלטה של הילד, אשר לה השפעה לא קטנה על הליך הגירושין ועל ההורים, מושפעת באופן מוטה בהתאם לניכור ההורי שנוצר, ובכך הניכור עצמו משפיע גם על ההורים ולא רק על הילד.
אז מעבר להכרת המצב והסיטואציה של ניכור הורי והשלכותיו, הדבר אולי החשוב ביותר שצריך לדעת הוא כיצד ניתן להימנע מניכור הורי אצל הילד. ובכן על אף הכעס או הקונפליקט הרב שקיים בין ההורים, חשוב לשמור ככל הניתן על יחס מכבד בין שני ההורים, ולהימנע ממצב שמספק קרקע פוריה ל"הורה מועדף" או מצב שעלול לגרום לילד לרגשות קיצוניים יותר ממה שהוא כבר מרגיש גם ככה בסיטואציה.
נוסף על כך, הורים "מועדפים" רבים גורמים לניכור רב יותר על ידי התנהגות מסוימת, מבלי לדעת שזו עלולה להוביל לבעיות אצל הילד כגון תפיסה מוטעית על זוגיות ומשפחה, הקרבה רגשית של הילד שמובילה אותו לחוסר איזון רגשי, הפרעות נפשיות בדרגות שונות ועוד.
בשורה התחתונה, חשוב לשמור ככל הניתן על הילדים במהלך הליך גירושין, שכן אין הם צריכים לשאת באשמת הגירושין ובהשלכותיה. לשם כך, בתור ההורים חשוב להיות במודעות גבוהה למתרחש בבית, ולהשתדל לנהל את הליך הגירושין בצורה מכבדת ואינטימית ככל הניתן.